EnglishSlovak
Napísať
Prenájom člnu Eco ručne
vyrábané lampy
Apartmány Kubašok

Žijeme na ekologický dlh

Minulý rok obyvatelia Slovenska vyčerpali svoje prírodné zdroje 27. mája, tento rok už o päť dní skôr. Znamená to, že pre náš životný štýl potrebujeme ročne 2,6 planéty.

Dátum, keď svet a jednotlivé krajiny začínajú žiť na ekologický dlh, zverejňuje každoročne Global Footprint Network (Platforma globálnej ekologickej stopy). A každý rok je správa alarmujúcejšia. V roku 1970 pripadol deň enviromentálneho dlhu na 29. december - Zem tak mala nedostatok zdrojov len na dva dni. V roku 2000 už tento deň pripadol na 23. september a minulý rok na 1. august. Vtedy ľudia vyčerpali všetky zdroje, ktoré príroda dokáže obnoviť počas jedného roka.

Podľa tejto správy obyvatelia Európskej únie síce predstavujú len sedem percent obyvateľov sveta, no vyčerpajú až 20 percent biokapacity planéty. Celá európska únia tento rok začala žiť na ekologický dlh 10. mája. Ešte horšie je na tom so zodpovedným prístupom k prírodným zdrojom USA, ktoré žijú na ekologický dlh tento rok už od 15. marca, či Rusko, ktoré prekročilo túto hranicu už 26. apríla. Pri stanovovaní dňa prečerpania prírodných zdrojov sleduje organizácia Global Footprint Network nároky štátov na využitie krajiny a zdrojov na produkciu potravín, od rastlinných cez mäso a ryby, surovín, materiálov a energie, na výstavbu miest, produkciu oxidu uhličitého z fosílnych palív, odlesňovanie a kapacitu zostávajúceho zalesnenia pohlcovať oxid uhličitý.